Συνεχώς ακούς για τα «Soft Skills» που θα εξασφαλίσουν το μέλλον σου και την δουλειά των ονείρων σου. Τι είναι όμως τελικά και γιατί έχουν τόσο μεγάλη σημασία;

Ζούμε σε ένα κόσμο όπου η τεχνολογία κατέχει σημαντική θέση τόσο στην καθημερινότητα μας όσο και στην εργασία. Κατά συνέπεια ο εργαζόμενος πρέπει να εξελίσσει συνεχώς τις τεχνικές του δεξιότητες, ώστε να ακολουθεί τις ταχύτατες αλλαγές. Το μόνο που μένει σταθερό σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και συγκεκριμένα η προσωπικότητα του καθενός.

Τα αποκαλούμενα «soft skills» δεν είναι τίποτα παραπάνω από δεξιότητες που αναφέρονται στον συνδυασμό των διαπροσωπικών ικανοτήτων επικοινωνίας ενός ατόμου, των προσωπικών του πεποιθήσεων, της συνολικής προσέγγισης για την ζωή και την εργασία, της συναισθηματικής του νοημοσύνης και των βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του. Μπορεί οι τεχνικές σου δεξιότητες να είναι αυτές που θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη συνέντευξη, σίγουρα όμως, αν έχεις τα σωστά soft skills, θα ξεχωρίσεις ανάμεσα στους υποψηφίους που έχουν παρόμοια κατάρτιση με σένα.

Ωστόσο δε χρειάζεται να αγχώνεσαι για το αν κατέχεις έμφυτα κάποια soft skills. Διότι είναι χαρακτηριστικά τα οποία καλλιεργούνται στο άτομο μέσα από την ανθρώπινη επαφή. Κάποια πολύ βασικά soft skills αποτελούν οι δεξιότητες επικοινωνίας, ομαδικής εργασίας και συνεργασίας, προσαρμοστικότητας, επίλυσης προβλημάτων αλλά και της οργάνωσης και διαχείρισης του χρόνου.

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα παραπονεθείς και θα απορήσεις που σε απέρριψαν από κάποια δουλειά, αναλογίσου πρώτα αν κατέχεις αυτές τις δεξιότητες και εάν τις πρόβαλες αρκετά.

Categories: Soft Skills

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *