Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι, γνωστός και ως «Μαχάτμα» («Μεγάλη Ψυχή» στα σανσκριτικά), ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Λονδίνο, επέστρεψε στη γενέτειρα το όπου συνάντησε πολλά προβλήματα εξαιτίας της αποικιοκρατίας των Άγγλων. Αυτό τον οδήγησε να χαράξει μία δική του πολιτική, η οποία βασιζόταν στην ειλικρίνεια, την απλότητα, την ειρήνη και τη μη βία. Συνέβαλε καταλυτικά στην ανεξαρτητοποίηση της Ινδίας από τους Βρετανούς μέσα από την παθητική αντίσταση, ενώ ενέπνευσε κι άλλους λαούς αφήνοντας το στίγμα του ως ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες του 20 ου αιώνα.

Το 1906 αντικαθιστά τον όρο παθητική βία με τη λέξη “Satyagraha” (Satva= αλήθεια και Agraha= σταθερότητα) και η φιλοσοφία της μη βίαιης αντίστασης γεννιέται. Είναι η φιλοσοφία που θα καθορίσει αργότερα τον αγώνα της Ινδίας εναντίον των Βρετανών. Βασική αρχή της Satyagraha είναι να αλλάξει τον αντίπαλο και να τον κάνει να συνεργαστεί, όχι να τον εξαναγκάσει. Ο αντίπαλος πρέπει να αλλάξει τουλάχιστον μέχρι το βαθμό που χρειάζεται για να σταματήσει να εμποδίζει, έστω και ακούσια. Έτσι ιδανικά πρέπει να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε ένα δίκαιο αποτέλεσμα.

Ο Γκάντι δεν πίστευε ότι η αδικία πρέπει να καταπολεμείται «με κάθε μέσο»: «Αν χρησιμοποιείται βία, αναγκαστικά, ενσωματώνεται μέσα σε αυτή και η αδικία». Οραματίστηκε πως η Satyagraha ήταν εξίσου εφαρμόσιμη σε μεγάλη κλίμακα (πολιτικές διαμάχες) όσο και σε διαπροσωπικές διαμάχες, και αυτό θα έπρεπε να διδαχθεί σε όλους.

Αυτές λοιπόν είναι οι βασικές αρχές που κληροδότησε ο Μαχάτμα Γκάντι στην ανθρωπότητα. Διαχρονικές, συμβατές σε κάθε είδους κοινωνία, δύσκολα πραγματοποιήσιμες, μα όχι ακατόρθωτες! Αν κάποιος καταφέρει και κατανοήσει την ουσία αυτών των ιδεών ίσως καταφέρει να μπει σε έναν δρόμο για μια ζωή πιο ευτυχισμένη, πιο ολοκληρωμένη. Ίσως καταφέρει, να αντιμετωπίζει την σκληρή πραγματικότητα του σήμερα με μια οπτική αυτοεπίγνωσης που μπορεί να προσφέρει γαλήνη και μοναδικές επιτυχίες!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *